Orgoliul Spiritual

Orgoliul Spiritual

Cea mai mare piedica pe drumul evolutiei spirituale, personal, o consider a fi orgoliul. Am investit multi bani si timp in a aduna cat mai multa cunoastere si tehnici pe care sa le pot aplica in viata mea, astfel incat sa devin un om echilibrat si sa pot gestiona cu usurinta acele momente care uneori ma pot dezechilibra.

Am invatat cu diversi maestri, atat din Romania cat, si din strainatate, si am putut observa cu usurinta la aproape toti lupta cu propriul orgoliu. Cred ca este unul dintre cele mai grele obstacole de invins in evolutia spirituala. Trist este ca desi tocmai ei te invata sa nu te lasi manipulat, sa nu creezi dependenta de nimeni si de nimic, sa inveti sa fii smerit, daca decizi la un moment dat ca ai alt drum si ca atat ai simtit sa mergi pe un drum comun alaturi de ei, atitudinea lor se schimba. O legatura bazata pe frica sau intentia de a te lega pe vesnicie de ei este cel mai amar lucru pe care l-am putut gusta vreodata. Din pacate etica, integritatea, valorile si principiile de viata tin doar de tine. Sa nu ai asteptari de la nimeni, nici macar de la cei care iti sunt maestrii. Sa nu te lasi influentat de orgoliul lor nemasurat (daca este cazul), dar nici nu indemn la a-i judeca. Toti avem slabiciuni si pana la urma si ei sunt oameni. Orgoliul, de cele mai multe ori, atrage dupa sine: ipocrizia, vanitatea si setea de putere. Ceea ce vreau sa subliniez este ca la un moment dat, ajungi la intelepciunea ca cel mai bun maestru iti sunt experientele de viata, greselile din care speri sa inveti, lipsa de asteptari si judecati de valoare.

Observa, traieste, invata si culege din viata ceea ce iti aduce un echilibru. Am cunoscut foarte multi oameni care incep 3 – 5 terapii energetice in acelasi timp si alearga disperati de la un terapeut la altul. Uneori facem mai mult rau decat bine, atunci cand disperarea ne orbeste in a vedea calea care ni se potriveste.

Este bine sa testezi si sa experimentezi cat mai multe pe pielea ta, insa si mai bine este sa iti folosesti intuitia, sa inveti, sa cresti si sa iei de la fiecare atat cat ai nevoie la acel moment. Daca simti ca acela este drumul ramai, daca nu, mergi mai departe, indiferent cine vrea sa te opreasca.   Fiecare om din viata noastra isi are rolul lui bine definit, insa singurii care ne pot schimba cu adevarat viata suntem noi. Singurii ‘vinovati’ de fericirea si echilibrul din viata noastra suntem noi. Alaturi de orgoliu, pe care il consider un obstacol foarte ‘viclean’, se regaseste de asemenea si lenea. Lenea de a face schimbari in propria viata, lenea de a ne asuma eforturile necesare schimbarii si de asemenea, obisnuinta de a face altii totul pentru noi si in locul nostru.

Daca am invata sa vedem unicitatea in fiecare dintre noi, nu ne-am mai lasa condusi de aroganta si orgoliu; daca am invata sa ne asumam responsabilitatea intreaga pentru propria viata, nu am mai da vina pe ceilalti atunci cand lucrurile nu ies cum vrem noi; daca am avea curajul si vrednicia de a ne asuma eforturile schimbarii, nu am mai da vina pe nimeni si nu am mai avea tendinta de a-i manipula pe cei din jurul nostru. Daca am observa tendinta de a juca cele trei roluri preferate de catre orgoliu: salvator, agresor si victima nu am mai suferi atat. Pentru ca observand asta la si in noi, am gasi puterea interioara de a lucra cu noi insine pentru a ne asuma responsabilitatea propriei vieti. Iar atunci cand vedem in altii ceea ce am vazut si la noi, am reusi sa-i indrumam, sa-i sfatuim:- si asta doar daca ne-o cer, fara aroganta, fara judecata si fara incercari inutile de manipulare.

Mai devreme sau mai tarziu adevaratele intentii ies la iveala, iar propria viata iti va fi construita cu propriile intentii pe care le-ai avut pentru ceilalti.

Asa ca, in prag de vara, soare si voie buna, ma rog ca razele astea minunate sa ne topeasca bland, propriile neputinte si tot ceea ce ne sta in calea propriei evolutii interioare: orgoliul, lenea, rautatea si tendinta de a-i judeca pe ceilalti.

Sa avem o vara si o viata insorita!

Mirela

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *