Iubirea de sine si capcanele ei

Iubirea de sine si capcanele ei

Am ales sa scriu acest articol in urma catorva discutii cu colegi si prieteni apropiati. Sunt multe curente spirituale care ne indeamna a ne iubi pe noi insine. Si fiecare dintre noi intelege acest concept in functie de educatia primita, de valorile insusite in viata si de asemenea, in functie de ceea ce ne dorim la un anumit moment.

Atunci cand exista dezechilibre majore, a te iubi pe tine insuti capata nuante ireale. Unii resping din start aceasta idee ca fiind mult prea greu de pus in practica (Cand sa mai am timp si pentru mine? Eu am copii de crescut, barbat de ingrijit si un serviciu complicat…si exemplele pot continua). Altii de abia asteapta sa se foloseasca de acest concept pentru a isi hrani egoismul. Pentru a se concentra doar pe ingrijirea de sine si uitarea aproapelui. Am intalnit des oameni care confunda detasarea cu indiferenta si iubirea de sine cu narcisismul.

Am simtit nevoia sa scriu acest articol din pozitia omului care de multe ori a simtit ca ofera prea mult. Ca nu stie ce este echilibrul atunci cand cineva ii cere ajutorul. Cand am inceput sa privesc adanc in mine si sa inteleg ca acest sacrificiu pentru ceilalti semnaleaza clar o problema cu mine am inceput sa lucrez pentru a corecta acest dezechilibru. Un alt motiv pentru care aceasta uitare de sine exista uneori, poate fi un control prea mare pe care il exercitam asupra celorlalti si aceasta generozitate falsa se manifesta sub forma sacrificiului de sine. Este dureros sa accepti ca fricile se ascund in spatele multor fapte si comportamente pe care mintea vrea sa le creada a fi dintre cele mai nobile.

Am mai spus de multe ori in articolele mele ca a te cunoaste pe tine insuti inseamna curaj. Curaj sa vezi si intunericul din tine, curaj si perseverenta sa lucrezi cu tine si sa corectezi ceea ce te duce in dezechilibru.
In acest moment al existentei mele a te iubi pe tine insuti inseamna:
• a sti sa spui NU
• sa ai grija ca in fiecare zi sa lucrezi la armonia si starea ta de echilibru
• sa ai energia necesara sa zambesti si sa ajuti oamenii din jur cu sinceritate
• sa nu mai condamni oamenii pentru actiuni care nu sunt pe placul tau si pentru care uneori nu ai capacitatea necesarea de a intelege si a accepta
• a accepta ca viata este cu bune, cu rele, cu oameni de toate ’culorile’, cu comportamente diferite si ca atitudinea mea fata de toate acestea ma duce in echilibru sau dezechilibru.

A fi generos si a ne iubi aproapele inseamna a porni de la noi insine. Cand vom reusi sa ne acceptam propriul intuneric vom fi in stare sa privim cu compasiune la cel de langa noi si vom avea acea energie si dorinta de a-l ajuta sincer. Sunt situatii insa, in care trebuie sa respectam liberul arbitru al fiecaruia si sa intelegem ca binele cu forta nu se face.
Alteori, sunt situatii cand simti ca celalalt ar vrea ajutorul tau, dar nu indrazneste sa-l ceara. Iti poti oferi serviciile catre ceilalti, iti poti oferi timpul si disponibilitatea, iar decizia le apartine.

Soarele rasare in fiecare zi pentru noi, legile universale exista si se manifesta, oportunitati sunt peste tot, depinde insa de noi daca dorim sa le folosim sau nu.
Iubirea de sine ofera si celui care este dispus sa primeasca si celui care refuza si pleaca!

O zi plina de iubire sa avem!
M:-)

One thought on “Iubirea de sine si capcanele ei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *