Despre echilibru oriunde ai lucra

Despre echilibru oriunde ai lucra

dezvoltare personala

Stim cu totii cat de important pentru viata noastra este sa atingem acea stare de armonie nu doar acasa langa cei dragi, dar si in mediul in care lucram alaturi de colegi si sefi. Este foarte important pentru ca de cele mai multe ori locul in care lucram devine o a doua casa. In mediile corporatiste aceasta problema a fost indelung dezbatuta si in urma acestor provocari au aparut pe piata tot felul de workshop-uri/training-uri despre „work-life” balance.

Pentru ca am avut si eu provocarile mele si lectiile din care am avut de invatat, pentru ca in urma cu mai bine de 8 ani eram o „workoholica’’, as vrea sa astern cateva ganduri si chiar sugestii despre cum putem sa pastram acest echilibru oriunde  ne-am afla.

Sunt multi colegi de breasla care au parasit sistemul corporatist incepand o munca pe cont propriu, insa de cele mai multe ori acestia muncesc mai mult decat in sistemul din care au plecat. Flexibilitatea insa, le creeaza acea zona de confort care de multe ori te poate pacali facandu-te sa crezi ca lucrezi mai putin doar pentru ca o poti face si vineri la 22:00 sau sambata si duminica.

Evident sunt avantaje si dezavantaje, dar nu despre asta as vreau eu sa va vorbesc. Am invatat si inteles ca in viata fiecare om este diferit, fiecare sistem este diferit,  fiecare societate este diferita iar diferenta o facem noi oamenii, o facem noi ca indivizi. Sunt imprejurari care ne ajuta sau ne blocheaza, sunt situatii din care avem sau nu de invatat. In orice situatiei ai fi, in orice business personal sau corporatist am inteles ca sunt cativa indicatori care te ajuta in echilibru, armonie si succes:

  • Viziunea pe care o ai despre ceea ce vrei sa realizezi in viata ta
  • Cunoasterea de sine
  • Intelegerea a ceea ce ai de facut
  • Placerea de a face munca in care esti implicat
  • Perseverenta
  • Capacitatea de a lucra in echipa si de a ii respecta pe cei din jur
  • Lipsa arogantei chiar si atunci cand ai putea „sa tai si sa spanzuri’’
  • Empatia
  • Toleranta
  • Rabdarea

Sunt elemente care te ajuta sa ai succes si echilibru in viata de zi cu zi indiferent unde ai decis sa ti-o desfasori. De multe ori ne incarcam singuri cu multe sarcini din dorinta de a arata cat suntem de buni si de minunati, din dorinta de a fi valorizati. Pana la un punct este de apreciat, insa atunci cand ai cazut intr-o extrema nu vad cum te mai poate ajuta acest lucru si cat de minunat poate fi sa te „cocosezi’’ la propriu de responsabilitati. Este important sa intelegem ca oriunde ne-am afla: intr-o organizatie sau pe cont propriu echilibrul in viata il aducem noi si nu ceilalti. Depinde de ceea ce ne dorim si de cat suntem dispusi sa oferim. Daca doar dam, ajungem la un moment dat la fundul sacului, obositi, tristi si deznadajduiti iar cineva trebuie sa fie de vina.

Personal, am prieteni cu multe business-uri si multe dintre ele de succes, dar stiu ca acei oameni muncesc mult, se implica zi si noapte, se consuma pentru plata salariilor, a taxelor, a utilitatilor si a altor amenzi sau spagi dupa caz…Unii dintre ei obositi, altii fericiti ca au gasit alte beneficii si avantaje care ii fac sa afirme: a meritat!

Indiferent ce cale alegem, este important sa nu uitam ca pana la urma ceea ce conteaza la final este cat de fericiti am fost in viata pe care ne-am creat-o.

Va doresc pe langa armonie si echilibru in viata, multa rabdare, perseverenta si dorinta de a fi fericiti!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *