Nutritie

Nutritie

Oamenii se imbolnavesc pentru ca au o perspectiva eronata asupra vietii. Traim la intamplare, privim sanatatea doar din perspectiva bolii si asteptam parca sa vina cineva sa ne dea sau sa ne aduca sanatate. Am pierdut parca si bunul simt al omului simplu si responsabil, iar legatura cu natura o mai regasim doar in benzile desenate.

Stilul nostru de viata pe repede inainte, cu mese sarite si nesanatoase, cu foarte putina miscare si ore interminabile la birou se reflecta si in statisticile cu bolile ce “parjolesc” tot mai mult populatia lumii! Organizatia mondiala a Sanatatii estimeaza ca, pana in 2030, peste 21 milioane de oameni vor suferi de cancer, 438 de milioane vor fi diabetici si 3,28 miliarde persoane vor fi supraponderale. Romania se afla pe locul 1 in Europa la mortalitatea in urma oricarei boli cronice conform OMS. Statisticile medicale sunt dezastruoase, iar previziunile arata si mai rau.

E momentul sa parasim statisticile! Sa ne aducem aminte ca SUNTEM OAMENI, nu cifre in statistici medicale! O putem face doar alegand constient sa practicam, incepand de azi, un stil de viata sanatos. Pentru ca sanatatea este, inainte de toate, o responsabilitate personala! Pacientul si medicul trebuie sa se reimprieteneasca, doar asa o scoatem la capat. Pentru ca, din pacate, suntem prizonierii obiceiurilor si le perpetuam pe cele nesanatoase cu buna stiinta. Mancam pe fuga si ce apucam. Dormim superficial. Alegem haotic in functie de emotiile de moment. Alergam bezmetici la Maratonul Vietii, fara sa stim care este miza. De ce se imbolnavesc oamenii? Pentru ca pot!

Aleg sa tratez pacientul ca intreg, Corp, Minte ş̦i Suflet!

Degeaba ii “repar” pacientului inima ca organ functional, daca inima ca organ emotional ramane stricata. El tot de inima va muri, doar ca de “inima rea”, cum se spune in popor. Boala este incalcarea legilor naturii, spunea, cu zeci de ani in urma, Charles Simmons. Eu pledez pentru o schimbare de paradigma in abordarea conceptului de sanatate, pentru intoarcerea la radacini, la autentic, pentru reintegrarea omului in mediul sau natural (stiintific si metaforic vorbind).

Repet, sanatatea incepe cu constientizarea responsabilitatii personale! Alergam disperati dupa sanatate, numai dupa ce o pierdem! Asta-i realitatea secolului, din pacate! Mintea este cea care determina starea de boala si o intretine, dar noi ne incapatanam sa dam vina pe “destin”.”

https://www.youtube.com/watch?v=ASlIsHyOVFI

Dr. Florin Ioan Balanica

Specialist in medicina personalizata, nutritie si nutrigenomica
Fondator al “Scolii pentru Sanatate si Longevitate”
Membru al “Academiei Americane de Nutritie si Dietetica”
Reprezentant pentru Romania al “Organizatiei Europene pentru Medicina Stilului de Viata” (ELMO)
www.doctorbalanica.ro