Controlul in relatii

Controlul in relatii

_relatie_control

Acest fenomen il observ din ce in ce mai des in ultima vreme, ceea ce ma duce cu gandul la o criza a lipsei de incredere existenta in relatii si in noi insine. Intr-o lume in care mediul virtual a luat amploare, iar tehnologia a avansat, se pare ca instrumentele care aparent ne ajuta sa comunicam mai mult, au ajuns sa ne indeparteze de viata reala. Observ zilnic la masa, cupluri, grupuri de prieteni, familii cu copii, care ies impreuna  sa petreaca timp pretios, insa fiecare in lumea lui – lumea virtuala de care au creat o dependenta. Cu cat comunicam mai mult in mediul virtual cu atat ne scade dorinta de a comunica cu adevarat in viata reala. Oare ce face sa se ajunga aici?

  • Comoditatea?
  • Frica de a fi tu insuti?
  • Lipsa stimei de sine?

Oamenii se deschid mai mult in spatele unui ecran sau mint mai mult. Dorinta de a placea celorlalti, nevoia de atentie exagerata, nevoia de iubire si acceptare se pare ca sunt instrumentele ce stau la baza succesului in mediul virtual. Usurinta cu care cuplurile se formeaza si se destrama in acest mediu au un impact major in lipsa de incredere ce se instaleaza usor, usor in cuplu. Invidia, gelozia, ‘’capra vecinului’’, toate acestea creeaza tensiuni si probleme in cuplu.

Ca efect al acestui fenomen relatiile au ajuns sub lupa domnilor si domnitelor preocupate sa isi consume timpul liber urmarind fiecare pas al partenerului de viata, fiecare ‘like’ primit sau dat, fiecare cuvintel scris pe ‘wall-ul’ lui sau al altora. Si paranoia ne cuprinde in urma perceptiilor departe de adevar ce ajung usor, usor sa distruga orice urma de incredere in relatii si orice dorinta de a mai avea vreuna.

Controlul vietii celuilalt te consuma enorm si ca timp si ca energie, iar daca relatia este la distanta, probabil si financiar. Controlul fiecarui cuvant spus, fiecarui gest facut, fiecarui zambet sau like oferit, justificarea vietii de cand te-ai trezit si pana ai adormit, nu fac altceva decat sa distruga pasiunea in cuplu si apoi relatia. Tot acest control sufoca si omoara relatia si te impiedica sa fii armonios si fericit. Controlul nu face altceva decat sa duca la multa amaraciune, suspiciune si scaderea stimei de sine. Toate pornesc de la o lipsa de incredere in noi insine, de la faptul ca ne-am obisnuit in fiecare zi sa gandim ceva, sa spunem si sa facem altceva si sa nu mai stim cine suntem si ce vrem.

Toate acestea le transferam si la partenerii de viata si de aici incepe un adevarat razboi in a ne demonstra importanta vitala in relatie. Si la un moment dat unul dintre parteneri cu siguranta oboseste sa tot demonstreze  ‘’iubirea neconditionata’’ (nu cred in ea) iar  totul se duce de rapa. Si uite asa ne despartim si o luam de la capat de cele mai multe ori cu acelasi partner, crezand ca a doua oara va fi mai bine (nu cred in ciorba reincalzita). Daca o luam de la capat cu un alt partener, speram ca acesta sa ne inteleaga scenaritele de care suferim, sa ne dea dreptate si sa ne alimenteze paranoia pana cand o luam din nou de la capat cu crizele, neintelegand ca problema este la noi si cu noi insine.

Pana nu vom intelege asta, pana nu vom lucra la stima de sine, pana nu exista consonanta in ceea ce gandim, spunem si facem, nu vom reusi vreodata sa gasim armonie nici in partener si nici in relatia de cuplu.

Pana atunci, cat mai mult adevar si armonie va doresc in viata si fie ca ele sa inceapa cu voi !

Mirela

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *